Captain's Spices
Captain's Spices
 
Χαμομήλι
Ορισμός
Κοινή ονομασία του γένους Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών Chamomilla (παλαιότερα Ματρικάρια). Τα πιο γνωστά είδη χαμομηλιού είναι το Ρωμαϊκό χαμομήλι (Anthemis nobilis), το Γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita) και το Μαροκινό χαμομήλι (Tanacetum annuum). Το φυτό μαζεύεται την άνοιξη και αποθηκεύεται αποξηραμένο. Καλλιεργείται εύκολα σε αργιλώδη χώματα. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «Χάμω» και «Μήλο», δηλαδή το μήλο που είναι κάτω, υπονοώντας τη συγγένεια της μυρωδιάς του με αυτή του μήλου. Από το φυτό εξάγεται το αιθέριο έλαιό του που χρησιμοποιείται στα σαμπουάν, τα καλλυντικά και ως αρωματικό σε ηδύποτα.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Άνθη και βλαστοί.

Χρώμα
Αποξηραμένο είναι κίτρινο, ενώ φρέσκο έχει πράσινους βλαστούς και κιτρινόλευκα άνθη.

Ιστορία
Η ιστορία του ξεκινάει στην αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικό, αλλά και στην κοσμετολογία . Στην αρχαία Ελλάδα, οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αναφέρονται από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας.

Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία θυμιάματος και το έβαζαν στα ροφήματα για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Ο Ρωμαίος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει την ομοιότητα της μυρωδιάς του με αυτή του μήλου και ο Γαληνός το χαρακτηρίζει ισχυρό αντιπυρετικό.

Το Μεσαίωνα ανακαλύφθηκε ένας ιδιαίτερος και πιο σπάνιος τύπος χαμομηλιού, με πιο ήπια και λιγότερο πικρή γεύση που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο και ως αφέψημα. Την εποχή αυτή, τα πέταλα του χαμομηλιού χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό των χώρων και καθώς δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η χρήση του λυκίσκου, το χρησιμοποιούσαν αντί για αυτόν, για να δώσουν πικρή γεύση στη μπύρα.

Στην Αμερική, το χαμομήλι ήρθε την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων μαζί με τους Ευρωπαίους άποικους και άρχισε να καλλιεργείται με μεγάλη συχνότητα στη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, εξαιρετικά διαδεδομένο είναι το Ρωμαϊκό χαμομήλι, το οποίο στην πραγματικότητα δεν καλλιεργούνταν από τους Ρωμαίους, αλλά ονομάστηκε έτσι από έναν Άγγλο Βοτανολόγο που το βρήκε κατά τύχη το 1900 στο Κολοσσαίο.

Προέλευση
Ευρώπη (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρωσία), Ασία (Λίβανος, Ινδία), Αφρική (Αίγυπτος), ΗΠΑ και Λατινική Αμερική(Αργεντινή, Κολομβία).

Γεύση
Ιδιαίτερη, ελαφρώς πικρή γεύση, με μία μικρή υποψία φρούτου.

Χρήσεις
Εκτός από το κλασικό ρόφημα χαμομήλι και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα έχει ως συστατικό το αρωματικό αυτό βότανο, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική, ανακαλύπτοντας τις μοναδικές ανεξερεύνητές του ιδιότητες. Πρωτοτυπήστε ρίχνοντας λίγο χαμομήλι στην πανακότα, στην Crème Anglaise ή στα μπισκότα βουτύρου Shortbread.

Συνδυασμοί
Συνδυάστε το με φασκόμηλο ή τίλιο και δημιουργήστε ένα υπέροχο υγιεινό ρόφημα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes