Captain's Spices
Captain's Spices
 
Δάφνη (ή Βάγια)
Ορισμός
Βότανο που το παίρνουμε από ένα αειθαλές δέντρο, ιθαγενές της Μικράς Ασίας. Το δέντρο αυτό έχει πυκνό φύλλωμα και μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Έχει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα και ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για το πλούσιο άρωμα τους φρέσκα αλλά και αποξηραμένα. Φρέσκα έχουν δυνατό και ζεστό άρωμα. Αποξηραμένα έχουν πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και ματ εμφάνιση, πιο διακριτικό άρωμα και λιγότερο πικρή γεύση σε σχέση με τα φρέσκα φύλλα. Η δάφνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Γαλλική και γενικότερα με τη Μεσογειακή γαστρονομία. Εκτός από την ευρεία χρήση της στη μαγειρική, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, την αρωματοποιία και την παρασκευή σαπουνιών το αιθέριο έλαιο του φυτού, το δαφνέλαιο.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Φύλλα

Χρώμα
Πράσινο σε διάφορους τόνους.

Ιστορία
Αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, η δάφνη κατέχει σπουδαία θέση στη μυθολογική παράδοση. Αποτελούσε σύμβολο καθαρμού, νίκης, δόξας και τιμής και ήταν επίσης αφιερωμένη στον ιατρό Ασκληπιό. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν στεφάνια από δάφνη με τα οποία στεφάνωναν τους νικητές στους αγώνες που ήταν γνωστοί ως Πύθια. Την ύπαρξη στεφάνων από δάφνη αναφέρει ο Όμηρος στο έργο του «Ύμνος στο Διόνυσο».

Στην αρχαία Ρώμη το στεφάνι δάφνης, το φορούσαν οι νικητές στρατηγοί καθώς αποτελούσε σύμβολο της στρατιωτικής νίκης. Ακόμα, κάθε φορά που γινόταν καταιγίδα, ο αυτοκράτορας Τιβέριος φορούσε ένα στεφάνι δάφνης, διότι πίστευε ότι κατά αυτό τον τρόπο θα προστατευόταν από την οργή των θεών, η οποία εκφραζόταν μέσω της αστραπής και της βροντής.

Στην ελισαβετιανή εποχή (μέσα 16ου -αρχές 17ου αιώνα) πίστευαν ότι αν έβαζαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φύλλα δάφνης κάτω από το μαξιλάρι τους, θα ονειρεύονταν το μελλοντικό τους σύζυγο.

Προέλευση
Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ρωσία), Ασία (Ινδία, Τουρκία), Βόρεια, Κεντρική και Λατινική Αμερική (Κολομβία).

Γεύση
Έντονη και σχετικά πικρή γεύση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Χρήσεις
Χρησιμοποιείται στις φακές, στα κοκκινιστά, στο κυνήγι, στα ψάρια, σε θαλασσινά όπως στο χταπόδι, στις σάλτσες, στον κιμά, στα βραστά, σε σούπες κ.α. Προσθέστε μερικά φύλλα δάφνης στο μπεκρή μεζέ, στο ρολό μοσχάρι ή στο ρολό γαλοπούλας και βιώστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία!

Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με βασιλικό, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes