Ορισμός
Πολυετές φυτό, ιθαγενές της Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας που καλλιεργείται σήμερα σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά της κουζίνας παγκοσμίως.
Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες με αυτή. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται πλούσιο, υγρό έδαφος και ηλιοφάνεια ή μερική σκίαση. Ανθίζει από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο βγάζοντας μικρά μοβ ή ροζ ανθάκια. Το φυτό του δυόσμου ανήκει στα φυτά που πολλαπλασιάζονται και διασταυρώνονται τόσο εύκολα, ώστε μπορεί να συναντήσει κανείς περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Φύλλα
Χρώμα
Πράσινο.
Ιστορία
Βότανο γνωστό στους Αιγύπτιους και εξαιρετικά αγαπητό στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Αποξηραμένα φύλλα δυόσμου έχουν βρεθεί στις πυραμίδες της Αιγύπτου που τοποθετούνται χρονολογικά στο 1000 πΧ.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό του λουτρού και ως φάρμακο και πριν από το γεύμα έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αλλά και το μοναδικό του άρωμα έχουν μιλήσει ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος.
Το Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό χώρου, εντομοαπωθητικό και μυοαπωθητικό. Στα τέλη της εποχής αυτής και συγκεκριμένα το 1500 έφτασε και στη Βόρεια Αμερική. Το φυτό έφεραν μαζί τους οι πρώτοι άποικοι, οι οποίοι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, το χρησιμοποιούσαν κατά του σκορβούτου.
Προέλευση
Ευρώπη, Νοτιοδυτική Ασία και ΗΠΑ.
Γεύση
Δροσερή, γλυκιά γεύση με μια υποψία λεμονιού.
Χρήσεις
Αρωματίστε με δυόσμο τα γεμιστά, όλα τα είδη των κεφτέδων (ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κλπ), τα φρουί ζελέ, τα ζυμαρικά και στους χυμούς ντομάτας. Χρησιμοποιήστε τον ακόμα σαν διακοσμητικό των γλυκών με σοκολάτα, στα αλμυρά κέικ, στις κρύες σούπες, στις παγωμένες ρυζοσαλάτες και σε ότι άλλο θεωρείτε ότι ταιριάζει το ευωδιαστό άρωμά του.
Συνδυασμοί
Συνδυάστε τον ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής σας, με
τσίλι,
κύμινο,
μαντζουράνα,
ρίγανη,
μαϊντανό,
δενδρολίβανο,
φασκόμηλο, θρούμπι και
θυμάρι.