Captain's Spices
Captain's Spices
 
Μύρτιλλο
Ορισμός
Είδος βακκινίου, το όνομα του οποίου πολλές φορές χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε όλα τα βακκίνια, ενώ στην πραγματικότητα μύρτιλλο αποκαλείται μόνο το συγκεκριμένο είδος βακκινίου. Λέγεται ότι ονομάζεται έτσι επειδή τα φύλλα του μοιάζουν με αυτά της μυρτιάς. Πρόκειται για χαμηλό θάμνο ύψους 30-60 εκατοστών, του γένους των Βακκινίων (Vaccinium) της οικογένειας των Ερικείδων (Ericaceae). Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και βγάζει ροζ ή κόκκινα καμπανοειδή ανθάκια. Οι καρποί του έχουν χρώμα μπλε-μαύρο ή μοβ. Η ωρίμανση του φυτού εξαρτάται από το υψόμετρο στο οποίο φύεται. Ισχύει σαν γενικός κανόνας ότι τα μύρτιλλα που φύονται σε μεγάλο υψόμετρο ωριμάζουν αργότερα από εκείνα που φύονται σε μικρό υψόμετρο. Οι γευστικοί μπλε καρποί του φυτού σφύζουν από θρεπτικές ουσίες που μας διατηρούν νέους και υγιείς.Τα μύρτιλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην επανόρθωση περιβαλλοντικών επιδράσεων στο δέρμα και προλαμβάνουν τα συμπτώματα της γήρανσης.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Φύλλα και καρποί.

Χρώμα
Πράσινο (φύλλα), μπλε-μαύρο ή μοβ (καρποί).

Ιστορία
Ο καρπός του μύρτιλλου χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ως φάρμακο εδώ και περίπου 1000 χρόνια. Τον 12ο αιώνα γίνεται αναφορά στις θεραπευτικές του ιδιότητες από την ηγουμένη Saint Hildegard του Bingen, ενώ το 16ο αιώνα ο Γερμανός βοτανολόγος Hieronymos Bock συνιστά τη χρήση του μύρτιλλου ως φάρμακο για προβλήματα στο συκώτι, τον πνεύμονα καθώς και για την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Την ίδια εποχή, οι Άγγλοι φαρμακοποιοί έφτιαχναν ένα σιρόπι από μύρτιλλο και μέλι που χρησίμευε στη θεραπεία της διάρροιας. Μύρτιλλο κατανάλωναν και οι Βρετανοί πιλότοι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πιστεύοντας ότι μπορεί να βελτιώσει τη νυχτερινή τους όραση.

Προέλευση
Ευρώπη, Βόρεια Ασία και Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα φύεται στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία (Δράμα).

Γεύση
Γλυκόξινη φρουτώδης γεύση.

Χρήσεις
Απολαύστε τα μύρτιλλα ως σνάκ ή στο πρωινό σας μαζί με το γιαούρτι. Μη διστάσετε να τολμήσετε φτιάχνοντας γλυκιές δημιουργίες από μύρτιλλο, τάρτες και μαρμελάδες. Το φρούτο αυτό χρησιμοποιείται ακόμα για να αρωματίσει διάφορα κρασιά και ποτά.

Συνδυασμοί
Για γλυκές γεύσεις συνδυάστε την υπέροχη φρουτώδη γεύση των μύρτιλλων με το μοναδικό άρωμα και γεύση της βανίλιας και της κανέλας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes