Ορισμός
Πολυετές ποώδες φυτό που φύεται σε βραχώδεις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα στην Ελλάδα. Οι διάφορες ποικιλίες του γένους Sideritis λαμβάνουν ανάλογα με τον τόπο προέλευσης τους το αντίστοιχο όνομα. Υπάρχει για παράδειγμα το «τσάι του Ολύμπου», το «τσάι του Ταΰγετου» και άλλες γνωστές ποικιλίες.
Οι αναλύσεις του φυτού σε εργαστήρια έδειξαν ότι στα μικρά φυλλαράκια και στα άνθη του είναι συγκεντρωμένες σημαντικές φλαβονοειδείς ουσίες και αιθέρια έλαια.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Ανθοφόρα στελέχη.
Χρώμα
Τα ανθοφόρα στελέχη έχουν πρασινοκίτρινο χρώμα.
Ιστορία
Στα αρχαία χρόνια πίστευαν στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έχουν γράψει γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες Θεόφραστος και Διοσκουρίδης. Θεωρούσαν ότι μπορεί να επουλώσει τα τραύματα που προκαλούνται από σίδερο κατά τη διάρκεια της μάχης. Πιθανότατα να του δόθηκε γι’ αυτό το λόγο το όνομα Sideritis, ενώ κατ’ άλλους το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του σέπαλού του που μοιάζει με σπαθί.
Προέλευση
Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία), Ασία (Μικρά Ασία, Καύκασος), Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Αίγυπτος), Κεντρική Αμερική (Μεξικό), Λατινική Αμερική (Περού), Ασία (Ιαπωνία).
Γεύση
Γλυκιά, λουλουδάτη γεύση.
Χρήσεις
Εκτός από τη κλασική χρήση του ως ρόφημα, μη διστάσετε να πρωτοτυπήσετε και να το χρησιμοποιήσετε μαζί με λαδολέμονο στα ψάρια και όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας.
Συνδυασμοί
Συνδυάστε το με
βανίλια,
κανέλα και
γαρίφαλο και δημιουργήστε ένα αρωματικό ρόφημα.