Captain's Spices
Captain's Spices
 
Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα)
Ορισμός
Με τον όρο πάπρικα εννοούμε όλες τις τριμμένες πιπεριές του είδους Capsicum annum, με χρώμα που ποικίλλει σε όλους τους τόνους του κόκκινου. Το είδος αυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει και το τσίλι. Τα φυτά από τα οποία παίρνουμε την πάπρικα και οι καρποί τους ποικίλλουν σε μέγεθος και εμφάνιση. Όλα τα φυτά είναι θάμνοι με οβάλ φύλλα και λευκά άνθη. Ωριμάζουν πρόωρα. Οι καρποί μπορεί να είναι λεπτοί σαν γιγάντιες πιπεριές τσίλι ή να είναι μικροί και στρογγυλοί. Οι καρποί συλλέγονται όταν ωριμάσουν πλήρως και έχουν χρώμα σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, από ανοιχτό κόκκινο μέχρι σκούρο κόκκινο. Το ζωηρό χρώμα των καρπών εξαρτάται από τα επίπεδα μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας, της καψανθίνης και επηρεάζεται από την απουσία της καψαϊκίνης (συστατικό των πιπεριών τσίλι που ευθύνεται για την καυτή τους γεύση). Όλα τα είδη πάπρικας έχουν έντονο χρώμα και ζεστή γεύση, η οποία συμπληρώνει, χωρίς να «σκεπάζει» τις άλλες γεύσεις. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους πάπρικας, γλυκιά, μέτρια και καυτερή.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Καρποί.

Χρώμα
Κόκκινο.

Ιστορία
Η πάπρικα είναι ένα σχετικά “νέο” μπαχαρικό. Το 15ο αιώνα, ο Κολόμβος έφερε στην Ευρώπη τις πιπεριές που πήρε από το Νέο Κόσμο, την Αμερική. Κατευθείαν οι Ισπανοί πρωτοπόροι αποξήραναν τις πιπεριές και δημιούργησαν από αυτές τη γνωστή σκόνη που γνωρίζουμε ως πάπρικα. Λέγεται ότι η πάπρικα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Γουαδελούπη στο μοναστήρι Jeronimo, όπου το 1493 ο Κολόμβος παρουσίασε στους Καθολικούς μονάρχες τα πρώτα δείγματα των πιπεριών Capsicum.

Προέλευση
Ευρώπη (Ισπανία, Ουγγαρία), Ασία (Τουρκία, Ισραήλ, Ινδία), Αφρική (Ζιμπάμπουε), Λατινική Αμερική (Περού) και ΗΠΑ. Καλύτερες ποιοτικά θεωρούνται οι ποικιλίες της Ισπανίας και της Ουγγαρίας αλλά τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό έχουν αναδειχτεί και το Ισραήλ και η Ζιμπάμπουε.

Γεύση
Η γεύση της πάπρικας μπορεί να είναι πάρα πολύ καυτή ή πιο ήπια. Η γεύση της εξαρτάται από το έδαφος καλλιέργειας των πιπεριών από τις οποίες προέρχεται και από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Για πιο καυτή γεύση προτιμήστε την κίτρινη πάπρικα από την κόκκινη, γιατί η κόκκινη έχει σχετικά πιο ήπια γεύση.

Χρήσεις
Χρησιμοποιήστε την πάπρικα στην κρέμα γάλακτος, στις πατάτες, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο ψάρι, στο καλαμπόκι, στα κίτρινα τυριά, στα σουβλάκια, στις σαλάτες κ.α. Οι οπαδοί των καυτών γεύσεων θα τη λατρέψουν στo Μεξικάνικο πιάτο Enchiladas και στο Chili con Carne. Ταιριάζει ιδανικά στις γαρίδες, στο ριζότο, στα γεμιστά κολοκυθάκια και στη ψητή φέτα.

Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με όλα τα μπαχαρικά και βότανα αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα με το πιπέρι, το μπαχάρι, το κάρβι, το κάρδαμο, το τσίλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κόλιανδρο, το κύμινο, τον μαραθόσπορο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το σκόρδο, το βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes