Captain's Spices
Captain's Spices
 
Ρόκα
Ορισμός
Μονοετές ποώδες φυτό του γένους eruca της οικογένειας των σταυρανθών με προέλευση από την Ασία. Η ρόκα συναντάται παντού στη φύση σε άγρια ή σε καλλιεργημένη μορφή.Έχει ύψος που μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιοστά, πτερωτά φύλλα και λευκά άνθη, τα οποία εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται αρκετό νερό και άφθονη ηλιοφάνεια. Μπορεί ωστόσο να αντέξει και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -3.9º C. Εκτός από τη χρήση της ρόκας στη μαγειρική, χάρη στην οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλής και στη χώρα μας, το έλαιο της χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Στο Ιταλικό νησί Ίσκια τη χρησιμοποιούν για τη δημιουργία χωνευτικού λικέρ, του rucolino που έχει γλυκιά πιπεράτη γεύση, το οποίο καταναλώνεται μετά από τα γεύματα για να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Φύλλα και άνθη.

Χρώμα
Πράσινο (φύλλα), λευκό (άνθη).

Ιστορία
Η ρόκα, το αρχαιοελληνικό «εύζωμον» ή κατά τους Ρωμαίους “eruca” θεωρούνταν στα αρχαία χρόνια αφροδισιακό. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες ρόκας ή των σπόρων της μπορούν να δράσουν ως αφροδισιακό.

Προέλευση
Νοτιοανατολική Ασία, Ευρώπη (Μεσογειακές Χώρες) και Βόρεια Αμερική.

Γεύση
Πλούσια, σχετικά πικρή, πιπεράτη γεύση.

Χρήσεις
Τα φύλλα της ρόκας αποτελούν συστατικό σε διάφορες σαλάτες, σάλτσες, γκουρμέ πίτσες και σε πιάτα με κρέας, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά.

Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με φρέσκο κόλιανδρο, ραδίκι, εστραγκόν, σκόρδο, θυμάρι, μαϊντανό, βασιλικό και άνηθο.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes