Ορισμός
Μίγμα της Βορείου Αφρικής, χαρακτηριστικό της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά του είναι το μαύρο πιπέρι, η πάπρικα, το κύμινο, το κόλιανδρο, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το κάρδαμο. Παραλλαγές του μπαχαράτ συναντάμε σε διάφορες χώρες και κάθε φορά μπορεί να εξαιρούνται ορισμένα συστατικά και αντί γι’ αυτά να χρησιμοποιούνται άλλα. Στην Τουρκία προσθέτουν μέντα, στις Αραβικές χώρες του Κόλπου προσθέτουν αποξηραμένο λάιμ, κόκκινο πιπέρι και σαφράν, ενώ στην Τυνησία το μπαχαράτ δημιουργείται από κανέλα, αποξηραμένα ροδοπέταλα και μαύρο πιπέρι.
Χρώμα
Καφετί.
Προέλευση
Τουρκία και Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιράν).
Γεύση
Γλυκιά και στυπτική γεύση που διεγείρει την όρεξη.
Χρήσεις
Στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται στο κρέας, στα ψάρια, στα λαχανικά και το ρύζι. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στις φακές, στις σούπες, στο κουσκούς, στη σάλτσα ντομάτας και στα κεφτεδάκια.