Ορισμός
Μίγμα αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων, εξαιρετικά διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή. Αποτελείται από αποξηραμένα φύλλα θυμαριού, σουμάκ, ψημένο σουσάμι και αλάτι. Στον Αραβικό κόσμο, ως ζάαταρ δεν είναι γνωστό μόνο το μίγμα αλλά και το θυμάρι, η ρίγανη και το θρούμπι. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μίγματα, η σύνθεση του δεν είναι πάντα η ίδια, αλλά μπορεί να διαφέρει από τη μία χώρα στην άλλη. Στο Λίβανο ορισμένοι χρησιμοποιούν αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού, στη Συρία χρησιμοποιείται κύμινο, πάπρικα και τσίλι, στην Παλαιστίνη αγριοκύμινο, στο Ισραήλ άνηθος και σκόρδο και στην Ιορδανία δυόσμος.
Το ζάαταρ, ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γαστρονομικής κουλτούρας της Μέσης Ανατολής, έχει αφήσει το στίγμα του στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας τους. Σε πολλά μέρη του Αραβικού κόσμου, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στη Συρία και στο Λίβανο, τρώνε για πρωινό τυλιχτές πίτες και μέσα βάζουν ελαιόλαδο, ζάαταρ και ένα είδος στραγγιστού γιαουρτιού που λέγεται λαμπνέ. Στις υπαίθριες αγορές του Ισραήλ, οι ντόπιες μαγείρισσες δημιουργούν μπροστά στο λαίμαργο βλέμμα των περαστικών τέτοιου είδους πίτες και παντού σκορπίζεται το έντονο θυμαρίσιο άρωμα του ζάαταρ.
Χρώμα
Τα μίγματα μπαχαρικών και βοτάνων που είναι γνωστά στην αγορά ως ζάαταρ έχουν χρώμα που ποικίλλει από πράσινο έως καφεκόκκινο. Στο Λίβανο το ζάαταρ είναι ανοιχτοπράσινο, στη Δαμασκό της Συρίας είναι σκούρο πράσινο, ενώ σε μια άλλη πόλη της Συρίας, στο Αλέπο, το σουσάμι αλέθεται χαρίζοντας στο μίγμα καφετί απόχρωση. Στην Ιορδανία χρησιμοποιείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σουμάκ από αυτή που συνηθίζεται και το ζάαταρ είναι κοκκινωπό.
Ιστορία
Το ζάαταρ χρησιμοποιείται στην Αραβική κουζίνα ήδη από το Μεσαίωνα. Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και εκτός του Αραβικού κόσμου, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Προέλευση
Μέση Ανατολή.
Γεύση
Η γεύση του εξαρτάται από τα χρησιμοποιούμενα συστατικά. Σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως πικάντικη, αλμυρή και κιτροειδής.
Χρήσεις
Στη Μέση Ανατολή, ανακατεύουν το ζάαταρ με ελαιόλαδο και αλείφουν με αυτό τις πίτες και τα ψωμιά πριν από το ψήσιμο. Χρησιμοποιείται ακόμα στη Λιβανέζικη σαλάτα φατούς, στα κεφτεδάκια, στο κεμπάπ, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στις σαλάτες, στις πατάτες και στα αυγά.