Ορισμός
Μπαχαρικό σε μορφή κόκκινης σκόνης που προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria της οικογένειας Anacardiaceae. Φύεται στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο.
Πρόκειται για θάμνο που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Έχει πτεροειδή φύλλα και λευκά άνθη. Όταν κοπεί ο κορμός εκκρίνει ρητίνη.
Στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό και αποτελεί συστατικό πολλών παραδοσιακών πιάτων της Τουρκίας και του Ιράν αλλά και του ανατολίτικου μίγματος μπαχαρικών ζάαταρ.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Καρποί.
Χρώμα
Έντονο κόκκινο.
Ιστορία
Η ονομασία του φυτού προέρχεται από τα Αραμαϊκά και σημαίνει σκούρο κόκκινο. Στην αρχαία Ρώμη οι καρποί του φυτού βράζονταν, στραγγίζονταν και μέσω της συμπίεσης εξάγονταν τα αιθέρια έλαιά τους. Στη συνέχεια τα έλαια αναμειγνύονταν με ελαιόλαδο ή ξύδι.
Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού μίλησε ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ στο σύγγραμμα του «Περί Ύλης Ιατρικής» ("De Materia Medica").
Το Μεσαίωνα το σουμάκ χρησιμοποιούνταν στη φαρμακευτική, κυρίως στις χώρες του Ισλάμ, όπου ήταν περισσότερο διαθέσιμο συγκριτικά με την Ευρώπη.
Στην Αμερική οι Ινδιάνοι έφτιαχναν από το φυτό ένα ποτό που έμοιαζε με τη σημερινή μπύρα.
Προέλευση
Ευρώπη (Ιταλία), Ασία (Μέση Ανατολή), Αφρική και Βόρεια Αμερική.
Γεύση
Φρουτώδης, ξινή γεύση.
Χρήσεις
Το ανατολίτικο αυτό μπαχαρικό με το βαθύ κόκκινο χρώμα δίνει ευχάριστη γεύση σε όλα τα είδη των κρεάτων και στο κεμπάπ. Δοκιμάστε το σε μαρινάδες, ντρέσινγκς, σούπες, στιφάδο, στο ρύζι, όπως επίσης και σε θαλασσινά, λαχανικά και πράσινες σαλάτες.
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
πάπρικα,
τσίλι,
τζίντζερ,
πιπέρι,
σουσάμι,
σκόρδο,
μαϊντανό,
δενδρολίβανο,
θυμάρι και
ρίγανη.