Ορισμός
Φυτό που προέρχεται από τη μακρινή Σιβηρία και Μογγολία και θεωρείται ιδιαιτέρως πολύτιμο μαγειρικό βότανο. Στα λατινικά το όνομά του σημαίνει «Μικρός Δράκος», ενώ η γαλλική του ονομασία προέρχεται από τις λέξεις “Herbe au Dragon” που σημαίνουν «Βότανο του Δράκου». Ονομάστηκε έτσι επειδή πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει τα δηλητηριώδη δαγκώματα και τσιμπήματα.
Πρόκειται για πολυετή θάμνο με ύψος από 80 εκατοστά έως 1,20. Τα άνθη του που εμφανίζονται το καλοκαίρι είναι μικρά, στρογγυλά με κίτρινο ή πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και έχουν μήκος που φτάνει τα 10 εκ.
Για να αναπτυχθεί χρειάζεται καλά στραγγισμένο εύφορο έδαφος και δεν θέλει πλήρη ηλιοφάνεια. Αντέχει σε πολλά είδη κλιματολογικών συνθηκών. Αντέχει και τη ξηρασία, ωστόσο δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό που αναπτύσσεται υπό φυσιολογικές συνθήκες. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα και μοσχεύματα. Σήμερα καλλιεργούνται δύο είδη εστραγκόν, το Γαλλικό και το Ρωσικό, εκ των οποίων το πρώτο έχει μεγαλύτερη οξύτητα και θεωρείται ποιοτικά ανώτερο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Φύλλα
Χρώμα
Πράσινο σε διάφορους τόνους.
Ιστορία
Το εστραγκόν, με καταγωγή από τη μακρινή Σιβηρία και Μογγολία δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και δεν υπάρχουν πολλές γραπτές αναφορές γι’ αυτό.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες όταν είχαν πονόδοντο μασούσαν εστραγκόν λόγω της ιδιότητας που έχει να προκαλεί μούδιασμα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη λέγεται ότι διαδόθηκε κυρίως μετά την εισβολή των Μογγόλων το 13ο αιώνα στα ευρωπαϊκά εδάφη. Το Μεσαίωνα το έβαζαν μέσα στα παπούτσια τους πριν από τις μεγάλες πεζοπορίες γιατί πίστευαν ότι δίνει δύναμη και αντοχή.
Προέλευση
Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία), Ασία (Σιβηρία, Ινδία), Βορειοδυτική Αμερική και Κεντρική Αμερική (Μεξικό).
Γεύση
Πικάντικη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Το φρέσκο εστραγκόν έχει πιο απαλή γεύση από το ξερό.
Χρήσεις
Ταιριάζει πολύ με διάφορα είδη κρεάτων όπως πχ κουνέλι και κοτόπουλο, με τα αυγά, τη μαγιονέζα βινεγκρέτ, τις σάλτσες με κρεμώδη υφή, με ορισμένες σαλάτες και με τα μανιτάρια. Βάλτε λίγο εστραγκόν στις πατατοκροκέτες και χαρίστε τους νοστιμιά και πλούσιο άρωμα.
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
βασιλικό,
φύλλα δάφνης, άνηθο,
σκόρδο,
μαντζουράνα,
πάπρικα,
μαϊντανό και θρούμπι.