Captain's Spices
Captain's Spices
 
Μπερμπερέ
Ορισμός
Καυτερό μίγμα μπαχαρικών από την Αιθιοπία. Έχει πολύ βαθύ άρωμα και τραχιά υφή. Στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας, τα Αμχαρικά, «μπερμπερέ» σημαίνει «καυτό». Έχει πάρα πολλά συστατικά και η σύνθεση του δεν είναι πάντα η ίδια, αλλά διαφέρει ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του σεφ ή της νοικοκυράς που το παρασκευάζει. Η βάση του μπερμπερέ, η οποία του χαρίζει την καυτή του γεύση, είναι οι πιπεριές τσίλι. Άλλα συστατικά του είναι το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το κόλιανδρο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, η κανέλα, το κάρδαμο, οι σπόροι ajowan και οι σπόροι της τριγωνέλλας.

Στην Αιθιοπία, η δημιουργία του μπερμπερέ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Για τρεις μέρες αφήνουν τις πιπεριές τσίλι στον ήλιο για να ξεραθούν. Στη συνέχεια τις χτυπάνε με το γουδοχέρι μέσα σε ένα γουδί, τις αναμειγνύουν με τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τα οποία είναι τριμμένα και τοποθετούν το μίγμα ξανά στον ήλιο. Παρασκευάζουν άφθονες ποσότητες και το χρησιμοποιούν σχεδόν σε κάθε παραδοσιακό πιάτο, από το Dabo Kolo, ένα σνακ που μοιάζει με μικρό παξιμάδι, έως το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, ένα πιάτο με κοτόπουλο που λέγεται Doro Wat.

Αντίθετα με τα περισσότερα μίγματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να χαρίσουν στο φαγητό νοστιμιά και άρωμά, στην Αιθιοπία, το μπερμπερέ, έχει έναν ακόμη λόγο ύπαρξης. Στη χώρα αυτή, τα περισσότερα σπίτια είναι φτιαγμένα από λάσπη και δε διαθέτουν ηλεκτρικό, επομένως ούτε και ψύξη. Έτσι λοιπόν, τα μπαχαρικά και κατ’ επέκταση το μπερμπερέ, λόγω της ικανότητας τους να επιβραδύνουν την αλλοίωση των τροφίμων, χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των τροφών και κυρίως του κρέατος.

Χρώμα
Κόκκινο.

Ιστορία
Για περισσότερο από έναν αιώνα θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά της κουζίνας της Αιθιοπίας. Οι Αιθίοπες ανέκαθεν θεωρούσαν τη δημιουργία του μπερμπερέ ένδειξη μαγειρικής δεινότητας. Υπάρχει μάλιστα και μια σχετική ιστορία. Λέγεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος που έμενε σε μια πόλη της Αιθιοπίας, το Γκοντάρ, ήθελε να παντρευτεί μια κοπέλα, αλλά προκειμένου να είναι σίγουρος για την επιλογή του, ήθελε προηγουμένως να σιγουρευτεί για τη δεξιοτεχνία της στη μαγειρική. Διενέργησε έρευνα και τελικά αποδείχτηκε ότι η μέλλουσα νύφη ήταν τόσο καλή μαγείρισσα που δεν καταδεχόταν να αγοράσει έτοιμο μπερμπερέ, αλλά το έφτιαχνε μόνη της, κάτι όχι και τόσο εύκολο, αφού η δημιουργία του μπερμπερέ είναι μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία.

Προέλευση
Αιθιοπία.

Γεύση
Καυτή και πικάντικη γεύση με ένταση που εξαρτάται από τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα τσίλι. Το κάψιμο στον ουρανίσκο μπορεί να γίνει περισσότερο ανεκτό μειώνοντας την ποσότητα του τσίλι.

Χρήσεις
Χρησιμοποιήστε το στις μπριζόλες, στα κεφτεδάκια, στο κοτόπουλο, στο αρνί, στα λαχανικά, στις πατάτες, στις φακές και στις σούπες.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes