Captain's Spices
Captain's Spices
 
Τζερκ
Ορισμός
Αρωματικό, γλυκό, πικάντικο και πολύ καυτό μίγμα μπαχαρικών και βοτάνων από την Τζαμάικα. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών από την Καραϊβική, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Δημιουργείται από πιπεριές τσίλι Scotch Bonnet, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, τζίντζερ, θυμάρι, σκόρδο και φρέσκο κρεμμύδι. Για τη δημιουργία μαρινάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάδι, ξύδι, σος σόγιας, χυμός λάιμ ή πορτοκαλιού, ενώ οι περισσότερο τολμηροί δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και ρούμι.

Ως τζέρκ δεν είναι γνωστό μόνο το μίγμα αλλά και μια παραδοσιακή Τζαμαϊκανή τεχνική μαγειρέματος του κρέατος. Το κρέας, κοτόπουλο ή χοιρινό, μαρινάρεται για λίγες ώρες σε μαρινάδα εμπλουτισμένη με τα παραπάνω μπαχαρικά και στη συνέχεια σιγοψήνεται.

Στη Τζαμάικα, το αυθεντικό τζέρκ δεν ψήνεται με το συμβατικό τρόπο ψησίματος σε μια απλή σχάρα, ούτε μαγειρεύεται στο φούρνο. Μέσα σε ετοιμόρροπες καλύβες που επιτελούν το ρόλο καντίνας και επάνω σε μεγάλα μεταλλικά βαρέλια που σχηματίζουν αυτοσχέδιες ψησταριές, οι Τζαμαϊκανοί ψήνουν κοτόπουλο, λουκάνικα και χοιρινά παϊδάκια με την τεχνική τζέρκ και τα πωλούν σαν street food με τεράστια επιτυχία. Αν μη τι άλλο, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη μαρινάδα και στα πικάντικα, καυτερά και γλυκά μπαχαρικά που δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του ψητού κρέατος.

Χρώμα
Καφετί.

Ιστορία
Το τζέρκ ως μίγμα μπαχαρικών αλλά και ως μαγειρική μέθοδος, συνδιαμορφώθηκε από διαφόρους λαούς και πολιτισμούς που έζησαν στη Τζαμάικα. Λέγεται ωστόσο ότι οι σημαντικότεροι δημιουργοί του ήταν οι σκλάβοι από την Αφρική που έφεραν μαζί τους στο νησί οι Ισπανοί κονκισταδόρες. Το 1655 οι Βρετανοί αποικιοκράτες εισέβαλαν στη Τζαμάικα και οι Ισπανοί τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους Αφρικανούς σκλάβους, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Οι Αφρικανοί, γνωστοί ως Maroons (maroon=εγκαταλείπω), δραπέτευσαν στα βουνά του νησιού και ήρθαν σε επαφή με τους αυτόχθονες Taínos.

Στην προσπάθεια τους να βρούν τροφή, οι Maroons, κυνηγούσαν αγριογούρουνα και τα μαγείρευαν με μια συγκεκριμένη μαγειρική μέθοδο που χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν οι αυτόχθονες, αλλά εξέλιξαν κατά πολύ εκείνοι. Τοποθετούσαν το γουρούνι που είχαν πιάσει επάνω σε αυτοσχέδιες ψησταριές με την κοιλιά του ανοιχτή και την παραγέμιζαν με χυμό λάιμ και διάφορα μπαχαρικά, τα οποία χρησίμευαν στη συντήρηση του κρέατος. Χρησιμοποιούσαν τριμμένο μπαχάρι, πιπέρι, αλάτι και τις πολύ καυτερές πιπεριές τσίλι Scotch bonnet.

Με αρκετές παραλλαγές, το μίγμα αυτό είναι σήμερα γνωστό ως τζέρκ και έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στη μαγειρική της Τζαμάικας.

Προέλευση
Καραϊβική - Τζαμάικα.

Γεύση
Πικάντικη, γλυκιά και καυτή γεύση.

Χρήσεις
Είναι απαραίτητο συστατικό στο περίφημο κοτόπουλο τζέρκ και στο χοιρινό, αλλά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στο μοσχάρι, στα ψάρια και στα θαλασσινά.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes