Ορισμός
Αυτή η σλάβικη λέξη σημαίνει καυτερό. Το μπούκοβο ή αλλιώς «μεσογειακό τσίλι» είναι μπαχαρικό που δημιουργείται από αποξηραμένες ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές. Δε λείπει ποτέ από το τραπέζι των Βορειοελλαδιτών.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Ολόκληρες οι πιπεριές.
Χρώμα
Έντονο κόκκινο.
Ιστορία
Λέγεται ότι ή ονομασία μπούκοβο δόθηκε στη γνωστή κόκκινη πιπεριά από έναν καλόγερο που την καλλιεργούσε το 16ο αιώνα σε ένα μοναστήρι στη Σερβία. Μπούκοβο ονομάστηκε και το μοναστήρι, στο οποίο καλλιεργούνταν η ομώνυμη πιπεριά.
Προέλευση
Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα και Τουρκία).
Γεύση
Καυτή γεύση πιο ήπια συγκριτικά με αυτή των πιπεριών τσίλι.
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί, στο λάδι και στο βούτυρο και συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Δοκιμάστε το στη φασολάδα, στον κιμά και στο κους-κους. Μπορείτε να το προσθέσετε επίσης και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη επίγευση.
Συνδυασμοί
Ως «μεσογειακό τσίλι» αποτελεί συστατικό πολλών μεσογειακών γεύσεων και το συναντάμε σε συνδυασμό με
ρίγανη,
μαντζουράνα,
βασιλικό,
μαϊντανό και
σκόρδο. Ταιριάζει ακόμα με την
πάπρικα και το
μαύρο πιπέρι.