Ορισμός
Το μπαχαρικό με το ζεστό, γλυκό, ξυλώδες άρωμα οφείλει το όνομα του στην Ιταλική γλώσσα, όπου η λέξη κανέλα σημαίνει «σωληνάκι», σαφής υπαινιγμός για το σχήμα που έχουν τα ξυλάκια κανέλας. Την παίρνουμε από ένα αειθαλές, τροπικό δέντρο που συγγενεύει με τη δάφνη και το αβοκάντο.
Το κανελόδεντρο, στην άγρια του μορφή, έχει ύψος που φτάνει τα 8-17 μέτρα. Έχει πράσινα φύλλα και μικρά, ανοιχτοκίτρινα άνθη. Το μπαχαρικό όπως το γνωρίζουμε εμείς σήμερα, το παίρνουμε από τη φλούδα του κανελόδεντρου, η οποία αφαιρείται σε στρώσεις και ύστερα τρίβεται μέχρι να φτάσει στη μορφή που τη χρησιμοποιούμε.
Εκτός από την τριμμένη κανέλα, στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα ξυλάκια κανέλας, τα οποία συνήθως έχουν μήκος 8 εκατοστά. Ωστόσο, στη Σρι Λάνκα, όπου είναι ιθαγενές το κανελόδεντρο, μπορούμε να συναντήσουμε ξυλάκια που φτάνουν ακόμα και το 1 μέτρο μήκος.
Σήμερα, η κανέλα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά μπαχαρικά που είναι συστατικό σχεδόν στα πάντα, από το Ινδικό μίγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα και το κάρυ, μέχρι τους λουκουμάδες και τα κουλουράκια κανέλας.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Εσωτερικός φλοιός.
Χρώμα
Απαλό καστανοκόκκινο χρώμα.
Ιστορία
Η έναρξη χρήσης της κανέλας όπως μας πληροφορούν κινέζικες γραφές τοποθετείται χρονικά στο 2800 πΧ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και για την ταρρίχευση, ενώ θεωρούνταν περισσότερο πολύτιμη και από το χρυσό. Οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν ιερή και τη χρησιμοποιούσαν στις κηδείες, ως ένδειξη σεβασμού του νεκρού και για να δείξουν το μέγεθος της απώλειας. Τον 1ο μ.Χ, 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 15 κιλά ασήμι. Αργότερα, το Μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για το βήχα και τον πονόλαιμο. Στην περίοδο της Αναγέννησης, η ζήτηση για κανέλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά οδήγησε στις μεγάλες ανακαλύψεις.
Η σύγχρονη ιστορία της κανέλας ταυτίζεται με αυτή της Κεϋλάνης που υπήρξε κύρια πηγή κανέλας. Η Κεϋλάνη, στην οποία υπήρχε άφθονη κανέλα, αποτέλεσε μήλο της έριδος για τις ευρωπαϊκές χώρες. Από τα χέρια των Πορτογάλων, πέρασε αρχικά στα χέρια των Ολλανδών, οι οποίοι επιθυμώντας να διατηρήσουν το μονοπώλιο που είχαν, όταν πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη κανέλας στην Ινδία, δωροδόκησαν και απείλησαν τον Ινδό άρχοντα της περιοχής να την καταστρέψει. Στη συνέχεια, η Κεϋλάνη πέρασε στα χέρια των Γάλλων και των Άγγλων, ενώ αργότερα, το 1833 έγινε γνωστή η ύπαρξη κανέλας και σε άλλες περιοχές, όπως πχ Γουιάνα και Μαυρίκιος. Έτσι, έσπασε το μονοπώλιο της Κεϋλάνης και εισήλθαν στην αγορά κανέλας και άλλες χώρες.
Προέλευση
Ασία (Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Κίνα, Σρι Λάνκα) και Αντίλλες.
Γεύση
Γλυκιά, ζεστή και αρωματική.
Χρήσεις
Χρησιμοποιήστε τη στα μπισκότα, στα κέικ, στις αρωματικές κρέμες, στις κρέπες, στα ψωμιά, στο γεμιστό τσουρέκι, στην τάρτα μους σοκολάτας, στο ρυζόγαλο, στους λουκουμάδες, στα γλυκά του τηγανιού και στα μήλα. Δοκιμάστε τη και σε ροφήματα όπως cappuccino, Μεξικάνικος καφές και ζεστή σοκολάτα. Στη μαγειρική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα κρεατικών και πουλερικών. Πασπαλίστε και παραδοθείτε άνευ όρων στη μαγεία της!
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
μπαχάρι, κάρβι,
κάρδαμο,
τσίλι,
γαρίφαλο,
κόλιανδρο (σπόροι),
κύμινο,
τζίντζερ, γλυκόριζα,
μοσχοκάρυδο,
αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.