Ορισμός
Είναι οι καρποί ενός τροπικού αναρριχητικού φυτού που είναι αυτοφυές στην Ιάβα και σε άλλα νησιά της Ινδονησίας. Έχει φρέσκο, πιπεράτο άρωμα με νότες πεύκου και εσπεριδοειδών.Οι καρποί που είναι λίγο μεγαλύτεροι από τους σπόρους του πιπεριού, είναι ζαρωμένοι και έχουν μια μικρή, κοντή «ουρίτσα». Αυτός είναι ο λόγος που αποκαλείται και «Πιπέρι με Ουρά» (Tailed Pepper). Ορισμένοι καρποί περιέχουν ένα και μόνο σπόρο, ενώ άλλοι είναι κούφιοι.
Το συναντάμε κυρίως στην κουζίνα την Ινδονησίας και λιγότερο στη Σρι Λάνκα. Στην Αφρική αποτελεί συστατικό στο περίφημο Μαροκινό μίγμα μπαχαρικών “Ras el hanout”.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Άγουροι καρποί.
Χρώμα
Καφέ-μαύρο.
Ιστορία
Η δημοτικότητα του πιπεριού Κουμπέμπ ανά τους αιώνες πότε ενισχυόταν και πότε έφθινε. Στην Ευρώπη ήταν δημοφιλές το 13ο αιώνα όπου χρησιμοποιούνταν σαν μπαχαρικό και φάρμακο, αλλά λίγους αιώνες μετά, τον 17ο ήταν δυσεύρετο. Τον 20ο αιώνα, όταν το γνωστό πιπέρι ήταν εξαιρετικά ακριβό, το πιπέρι Κουμπέμπ ήταν φτηνό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα νοθείας του αληθινού πιπεριού με το πιπέρι Κουμπέμπ. Κατά αυτό τον τρόπο, το πιπέρι αυτό απέκτησε κακή φήμη και σε ορισμένες περιοχές οι αρχές απαγόρευσαν την ανάμιξη του με το αληθινό πιπέρι.
Προέλευση
Κεντρική Αφρική, Ασία (Ινδία).
Γεύση
Καυτή, πικάντικη γεύση που θυμίζει πεύκο.
Χρήσεις
Ιδανικό καρύκευμα για πιάτα με κρέας ή λαχανικά.
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
κάρδαμο,
κανέλα, κουρκουμά,
φύλλα δάφνης,
φασκόμηλο,
δενδρολίβανο και
θυμάρι.