Ορισμός
Για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή βανίλιας, οι επιστήμονες απομόνωσαν στα εργαστήρια τη βανιλίνη, την ουσία που εμπεριέχεται σε ποσοστό περίπου 2% στη βανίλια, δίνοντάς της πλούσιο άρωμα και γεύση. Η βανιλίνη μπορεί να γίνει ορατή και με γυμνό μάτι, καθώς είναι η λευκή σκόνη που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του επικαρπίου.
Στα εργαστήρια η βανιλίνη παράγεται από εκχύλισμα φυσικής βανίλιας, ευγενόλη, γκουαϊακόλη και λιγνίνη. Η βανιλίνη έχοντας ακριβώς το ίδιο άρωμα και ιδιότητες με τη βανίλια, μπορεί να την υποκαταστήσει προσφέροντας το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Χρώμα
Λευκό
Ιστορία
Βανιλίνη προερχόμενη από εκχύλισμα βανίλιας απομονώθηκε στο εργαστήριο από το Γάλλο Gobley το 1858. Το 1874 βρέθηκε η χημική της δομή από τους Γερμανούς Haarmann και Tiemann, οι οποίοι δημιούργησαν ημισυνθετική βανιλίνη από ευγενόλη, μία ουσία που υπάρχει στο γαριφαλέλαιο. Στη συνέχεια, δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής βανιλίνης στη Γερμανία και ξεκίνησε η πρώτη βιομηχανική παραγωγή βανιλίνης.
Γεύση
Έντονη γεύση που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γεύσης της βανίλιας.
Χρήσεις
Χρησιμοποιήστε τη βανιλίνη σε παρασκευές της ζαχαροπλαστικής όπως παγωτά, κρέμες, μους και σε διάφορες γλυκές ζύμες, όπως στα κέικ και στα κουλουράκια. Δοκιμάστε τη στο κέικ με ρευστή σοκολάτα, στο γεμιστό τσουρέκι, στην τάρτα μους σοκολάτας, στη μπαβαρουάζ σοκολάτας και στη πανακότα και παραδοθείτε άνευ όρων στη μαγεία της!
Συνδυασμοί
Μαζί με την
κανέλα και το
κάρδαμο αποτελεί έξοχο γευστικό συνδυασμό. Η βανιλίνη συνδυάζεται άρτια με την κανέλα και χωρίς το κάρδαμο, αλλά με την ύπαρξη του, το γευστικό αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Συνδυάζεται ακόμα με
μπαχάρι,
γαρίφαλο,
μοσχοκάρυδο,
τζίντζερ, μέντα, γλυκόριζα, λεβάντα, παπαρουνόσπορο και
σουσάμι.