Ορισμός
Τσίλι εκτός από τις καυτερές πιπερίτσες της οικογένειας Solanaceae, λέγεται ακόμα ένα μίγμα μπαχαρικών με κύριο συστατικό τις πιπεριές αυτές. Οι πιπεριές μπορεί να είναι ήπιες στη γεύση, μέτριες ή καυτερές. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως βάση πιπεριές ποικιλίας άντσο (ancho) ή χαλαπένιο (jalapeno) και προστίθεται κύμινο, πάπρικα, ρίγανη, σκόρδο και αλάτι.
Το τσίλι δημιουργήθηκε παραπάνω από έναν αιώνα πριν, αποτελώντας συστατικό σε ένα πιάτο με κρέας και πιπεριές τσίλι από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, το γνωστό πλέον Τσίλι κον Κάρνε. Σήμερα, η χρήση του τσίλι δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο φαγητό, αλλά χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα Tex-Mex, από το Τέξας και το Μεξικό. Στην Αμερική είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι μαζί με το αλάτι και την κανέλα. Ακόμα, χρησιμοποιείται στην Ινδία, Κίνα και Ταϊλάνδη.
Χρώμα
Βαθύ καφεκόκκινο.
Ιστορία
Η ιστορία του μίγματος τσίλι ξεκινάει περίπου το 1890 σε ένα σαλούν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, ο Γερμανός ιδιοκτήτης του σαλούν William Gebhardt άλεσε σε μία μηχανή άλεσης κρέατος πιπεριές τσίλι, κύμινο, ρίγανη και μαύρο πιπέρι και δημιούργησε τον πρόγονο του τσίλι.
Προέλευση
Μπορεί να θεωρείται από πολλούς το Μεξικό ως η πατρίδα του τσίλι, ωστόσο ο τίτλος αυτός μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά.
Γεύση
Καυτή γεύση, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τις χρησιμοποιούμενες πιπεριές. Όσο πιο καυτές είναι, τόσο πιο καυτό είναι και το μίγμα.
Χρήσεις
Το τσίλι ταιριάζει πολύ στο ποπ κορν, στο καλαμπόκι και στο καλαμποκίσιο ψωμί, στα φασόλια, στο ρύζι, στα αυγά, στο κρέας, στα χάμπουργκερ, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, σε διάφορες σούπες, ζύμες για πίτσα και σάλτσες με βάση την ντομάτα. Χρησιμοποιήστε το για να εμπλουτίσετε Tex –Mex πιάτα, Τσίλι κον Κάρνε, γκουακαμόλε, μπουρίτος και τορτίγιας.