Ορισμός
Οι αρωματικοί σπόροι του είδους Aframomum melegueta τού γένους Αφράμωμο που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Είναι γνωστό και ως «κόκκοι του Παραδείσου», «πιπέρι του αλιγάτορα» ή «κόκκοι της Γουινέας». Οι περιβόητοι «κόκκοι του Παραδείσου», οι οποίοι αναφέρονται και στο είδος Aframomum granum paradisi, έδωσαν το όνομά τους στην Ακτή της Δυτικής Αφρικής που ονομάστηκε «Ακτή του Κόκκου» (Grain Coast).
Το είδος Aframomum melegueta είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό ύψους που φτάνει το 1 μέτρο. Αυτοφύεται στα έλη της ακτής της Δυτικής Αφρικής. Από το φυτό αναδύεται άρωμα τζίντζερ. Έχει μοβ λουλούδια και καφεκόκκινους σπόρους που βρίσκονται μέσα σε ένα ζαρωμένο καφέ περικάρπιο.
Το πιπέρι Μελεγκέτα χρησιμοποιείται μόνο στη Δυτική και στη Βόρεια Αφρική όπου είναι συστατικό του Μαροκινού μείγματος μπαχαρικών Ras el hanout. Παραδόξως χρησιμοποιείται και στη Σκανδιναβία όπου αρωματίζει το παραδοσιακό ποτό akvavit.Οι σπόροι του φυτού αρωματίζουν το κρασί, την μπύρα, τα ποτά και το ξύδι.
Στο Κονγκό δημιουργούν «μαγικά» βραχιόλια φτιαγμένα με σπόρους του πιπεριού και στη Δυτική Αφρική τους μασούν σαν διεγερτικό.
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Σπόροι.
Χρώμα
Καφέ.
Ιστορία
Οι «κόκκοι του Παραδείσου» όπως αποκαλείται αλλιώς το πιπέρι Μελεγκέτα ήρθε στην Ευρώπη το 13ο αιώνα με καραβάνια από την έρημο Σαχάρα. Ήταν πολύ δημοφιλές μπαχαρικό από την εποχή της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Ι (1533-1603) που το υποστήριζε θερμά, μέχρι τη περίοδο βασιλείας του Γεωργίου ΙΙΙ (1738-1820), ο οποίος το απαγόρεψε.
Λέγεται ότι ονομάστηκε «κόκκοι του παραδείσου» το Μεσαίωνα επειδή θεωρούνταν πολύ σημαντικό μπαχαρικό. Κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση το έβαζαν στο κρασί, την μπύρα και το ξύδι. Αργότερα οι χρήσεις του περιορίστηκαν στον αρωματισμό των λουκάνικων και της μπύρας.
Προέλευση
Δυτική Αφρική (Γκάνα, Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Τόγκο και Νιγηρία).
Γεύση
Πιπεράτη, καυτή γεύση.
Χρήσεις
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα πιάτα, σε κρεατικά, πουλερικά, πιάτα με ρύζι και λαχανικά.
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
κανέλα,
γαρίφαλο,
μπαχάρι,
κύμινο,
κόλιανδρο,
κάρδαμο,
τσίλι,
τζίντζερ,
αστεροειδή γλυκάνισο, κουρκουμά,
φύλλα δάφνης,
δενδρολίβανο,
θυμάρι και
σκόρδο.