Ορισμός
Το μπουκέ γκαρνί ή όπως συχνά αποκαλείται το “αρωματικό μπουκέτο” είναι ένα ματσάκι από μυρωδικά, χαρακτηριστικό της Γαλλικής κουζίνας. Την τιμητική τους εδώ έχουν ο μαϊντανός, το θυμάρι και η δάφνη, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο βότανο ταιριάζει στο πιάτο. Αυτό που είναι ξεχωριστό στο μπουκέ γκαρνί και που το κάνει να διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα μίγματα δεν είναι τόσο ο συνδυασμός των βοτάνων, όσο ο ιδιαίτερος τρόπος που φτιάχνεται και χρησιμοποιείται.
Το μπουκέ γκαρνί μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές, τα βότανα δένονται σφιχτά με ειδικό σπάγκο μαγειρικής ή με κλωστή και χρησιμοποιούνται κυρίως σε ζωμούς και σάλτσες. Στο τέλος του μαγειρέματος και αφού το φαγητό προλάβει να πάρει όλο το άρωμα και τη γεύση των βοτάνων, το ματσάκι αφαιρείται με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή απλά τραβώντας προσεκτικά την άκρη του σπάγκου.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μπουκέ γκαρνί είναι να τυλίξουμε τα βότανα με τα πράσινα φύλλα ενός πράσου και να τα δέσουμε με σπάγκο μαγειρικής δημιουργώντας ένα μικρό δέμα, το οποίο χρησιμοποιείται με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Αν δεν έχετε στη διάθεση σας φύλλα πράσου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα, για παράδειγμα τούλι ή τουλπάνι και να δημιουργήσετε ένα σακουλάκι, μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα μυρωδικά. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος χρήσης είναι ο ίδιος.
Χρώμα
Το χρώμα του μπουκέ γκαρνί εξαρτάται από τα χρησιμοποιούμενα μυρωδικά.
Ιστορία
Η ιστορία του μπουκέ γκαρνί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της υψηλής μαγειρικής -haute cuisine- που έκανε την εμφάνιση της στη Γαλλία τον 17ο αιώνα αναδεικνύοντας τη μαγειρική σε ύψιστη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Την περίοδο αυτή, μεγάλοι Γάλλοι σεφ έγραψαν πληθώρα βιβλίων μαγειρικής, στα οποία αναφέρεται για πρώτη φορά το μπουκέ γκαρνί και τα συστατικά του. Όπως θα φανεί και στη συνέχεια, η σύνθεση του δεν ήταν πάντα η ίδια. Ο κάθε σεφ χρησιμοποιούσε τα μυρωδικά της αρεσκείας του.
Η πρώτη αναφορά για το μπουκέ γκαρνί γίνεται το 1651, σε ένα βιβλίο που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Γαλλικής μαγειρικής, στο "Le Cuisinier François" του Pierre-François de la Varenne. Στις μεταγενέστερες εκδόσεις του βιβλίου, αναφέρεται ότι το αρωματικό μπουκέτο αποτελείται από μαϊντανό, ένα είδος κρεμμυδιού και άλλα βότανα.
Πέντε χρόνια μετά, το 1656, γράφεται το βιβλίο “Le Nouveau Cuisinier” του Pierre de Lune. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Pierre de Lune, ένας από τους πρωτοπόρους της haute cuisine, αναλύει τον τρόπο χρήσης του μπουκέ γκαρνί. Μιλάει για ένα “πακέτο” από θυμάρι, μαϊντανό και μυρώνια, δεμένα με σπάγκο, το οποίο βυθίζεται μέσα σε ζωμούς χαρίζοντας πλούσια γεύση και άρωμα.
Ύστερα από έναν περίπου αιώνα, το 1742, ο Γάλλος μάγειρας και συγγραφέας Menon στο βιβλίο του “Nouveau Traité de la Cuisine” αναφέρει ότι για τη δημιουργία μπουκέ γκαρνί χρησιμοποιείται ένα ματσάκι μαϊντανού, σκόρδο, σιμπούλα, τρία καρφάκια γαρίφαλο και ένα φύλλο δάφνης.
Οι περισσότεροι συγγραφείς της εποχής, όπως για παράδειγμα ο Pierre de Lune, αποκαλούσαν το μπουκέ γκαρνί “πακέτο” (paquet). Τον 20ο αιώνα όμως ο διάσημος Γάλλος σεφ Ογκίστ Εσκοφιέ που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γαστρονομίας, χάρισε στο ματσάκι το όνομα «μπουκέ γκαρνί» με το οποίο είναι σήμερα γνωστό και μάλιστα έδωσε τη δική του συνταγή για το αρωματικό μπουκέτο: 8 μέρη μαϊντανού, 1 μέρος δάφνη και 1 μέρος θυμάρι.
Προέλευση
Γαλλία.
Γεύση
Γεύση που ποικίλλει ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα συστατικά.
Χρήσεις
Το αρωματικό μπουκέτο χρησιμοποιείται στις σούπες, στους ζωμούς, στο στιφάδο και στα μαγειρευτά στην κατσαρόλα ή στη γάστρα. Πριν από το σερβίρισμα αφαιρέστε το από το φαγητό.