Ορισμός
Μαροκινό μίγμα μπαχαρικών και βοτάνων με πικάντικο και ελαφρώς λουλουδάτο άρωμα. Μερικές φορές εμπεριέχει περισσότερα από 20 συστατικά. Στα Αραβικά η λέξη «ρας ελ χανούτ» σημαίνει «τα καλύτερα του καταστήματος», ονομασία που φυσικά δεν έλαβε τυχαία. Στην πατρίδα του, το Μαρόκο και στις υπόλοιπες χώρες της Βορείου Αφρικής όπου είναι διαδεδομένο πιστεύουν ότι κάθε μπαχαράδικο που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να χρησιμοποιεί στο μίγμα αυτό τα καλύτερα μπαχαρικά και βότανα που έχει στη διάθεση του.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή για το ρας ελ χανούτ αλλά αντίθετα τα μπαχαρικά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με πάρα πολλούς τρόπους. Ορισμένα από τα βότανα και μπαχαρικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στο Μαρόκο για τη δημιουργία ρας ελ χανούτ είναι η πάπρικα, το κύμινο, το τζίντζερ, το κόλιανδρο, η κανέλα, ο κουρκουμάς, το μάραθο, το μπαχάρι, το κάρδαμο, οι σπόροι άνηθου, το γκαλάνγκαλ, το μοσχοκάρυδο, τα φύλλα δάφνης, το γαρίφαλο, το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι κουμπέμπ, το πιπέρι μακρύ, η λεβάντα, τα μπουμπούκια από το τριαντάφυλλο και το σαφράν.
Χρώμα
Το χρώμα του ρας ελ χανούτ εξαρτάται από τα χρησιμοποιούμενα συστατικά.
Ιστορία
Η αρχαιότερη αναφορά για το ρας ελ χανούτ γίνεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 13ου αιώνα με περισσότερες από 100 συνταγές, το οποίο συνέγραψε ο Άραβας συγγραφέας Mohamed el Hassan el Baghdadi.
Προέλευση
Μαρόκο.
Γεύση
Η γεύση του ρας ελ χανούτ εξαρτάται από τα χρησιμοποιούμενα συστατικά.
Χρήσεις
Δίνει αρωματική γεύση στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στα λαχανικά και στο κουσκούς.