Captain's Spices
Captain's Spices
 
Κάρδαμο (ή Κακουλέ)
Ορισμός
Φυτό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ με δύο είδη ιθαγενή της Ινδίας: το είδος Elettaria που καλείται απλώς κάρδαμο, αληθινό κάρδαμο ή πράσινο κάρδαμο και το είδος Amomum που καλείται μαύρο, καφέ, λευκό ή κόκκινο κάρδαμο. Το φυτό απαντάται κοντά σε μέρη με υγρασία όπως ποτάμια και λίμνες. Το κάρδαμο, ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά παγκοσμίως, χρησιμοποιείται στις Αραβικές χώρες για να βελτιώσει τη γεύση του καφέ, ενώ στη Σουηδία είναι περισσότερο δημοφιλές ακόμα και από την κανέλα. Στη χώρα μας καταναλώνεται ως μπαχαρικό με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι από το όνομά του προέρχεται το ρήμα «καρδαμώνω» που χρησιμοποιείται για κάποιον που ανακτά τις δυνάμεις του.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Σπόροι και περικάρπιο.

Χρώμα
Οι σπόροι είναι καφέ (είδος Amomum) ή πράσινοι (είδος Elettaria).

Ιστορία
Το κάρδαμο αγαπήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και για διάφορες χρήσεις. Στην αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία καλλυντικών και αρωμάτων και το μασούσαν για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Στην αρχαία Ινδία, αποτελούσε φάρμακο για δερματικές παθήσεις, προβλήματα παχυσαρκίας και ούρησης. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή αρωμάτων. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνταν και στην αρχαία Ρώμη όπου ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ανατολίτικα μπαχαρικά. Τον 1ο αιώνα μ.Χ εισάγονταν στην Ρώμη από την Ινδία μεγάλες ποσότητες κάρδαμου, ενώ μετά από έναν αιώνα περίπου εισάγεται κάρδαμο στη Ρωμαϊκή Αλεξάνδρεια όπου και δασμολογείται.

Προέλευση
Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Σρι Λάνκα), Αφρική (Τανζανία) και Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα).

Γεύση
Γεύση γλυκιά και ταυτόχρονα ελαφρώς πικάντικη που θυμίζει λεμόνι.

Χρήσεις
Δοκιμάστε το με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες λαχανικών και σαλάτες. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται στο πασχαλιάτικο τσουρέκι.

Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με μπαχάρι, τσίλι, κανέλα, κόλιανδρο (σπόροι), κύμινο, τζίντζερ, πάπρικα, πιπέρι, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes