Captain's Spices
Captain's Spices
 
Φύλλα Αιγύπτου
Ορισμός

Μπορεί να αποκαλούνται «φύλλα», στην πραγματικότητα όμως είναι οι λοβοί ενός φυτού που λέγεται σέννα ή αλλιώς σιναμική. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα βότανα, η ονομασία του βοτάνου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πήρε το όνομα του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έφτανε με καμήλες από τις διάφορες περιοχές της Αφρικής και από εκεί, στη συνέχεια, διοχετεύονταν στην Ευρώπη και την Ασία. Κατά αυτό τον τρόπο, οι μικροί λοβοί της σέννας ονομάστηκαν «Φύλλα Αιγύπτου» και «Φύλλα Αλεξάνδρειας». Οι ονομασίες «σέννα» και «σιναμική» προέρχονται από τις Αραβικές λέξεις “sana” και “Sinai-meki” αντίστοιχα.

Το φυτό από το οποίο λαμβάνουμε το βότανο είναι το είδος Senna Alexandrina Mill που αυτοφύεται στην Αφρική από το Μαλί έως τη Σομαλία και την Κένυα, αλλά και στην Ασία από την Αραβική χερσόνησο έως την Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Το είδος αυτό είναι γνωστό και με τα επιστημονικά ονόματα Cassia senna L., Cassia angustifolia Vahl και Cassia acutifolia Delile . Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Fabaceae ή Leguminosae), δηλαδή την οικογένεια των οσπρίων και στο γένος senna. Στο γένος senna περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 260 είδη.

Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα σπειροειδώς διατεταγμένα αποτελούμενα από 4-10 ζευγάρια φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα ή πορτοκαλοκίτρινα. Ο καρπός είναι λοβός και εμπεριέχει 5-8 καρδιόμορφους σπόρους.

Η κυριότερη χρήση του φυτού και αυτή που το έχει καταστήσει σήμερα δημοφιλές σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο είναι η χρήση των λοβών και των φύλλων στην παρασκευή αφεψήματος που δρα κατά της δυσκοιλιότητας.



Χρησιμοποιούμενα μέρη
Λοβοί και φύλλα.

Χρώμα
Καστανοπράσινο (λοβοί), πράσινο (φύλλα).

Ιστορία
Στα αρχαία χρόνια η σέννα ήταν γνωστή κυρίως στον Αραβικό κόσμο. Για τους καρπούς της σέννας μίλησαν ο Mesue, ο Σεραπίων και ο Αβικέννας, ενώ ο Μωάμεθ αναφέρει ότι τα φύλλα της σέννας και το αγριοκύμινο θεραπεύουν κάθε ασθένεια, εξαιρουμένου του θανάτου.

Τον 9ο και το 10ο αιώνα οι Άραβες διέδωσαν τη σέννα στην Ευρώπη. Μέχρι το Μεσαίωνα, το βότανο δεν χρησιμοποιούνταν τόσο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όσο για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών όπως λέπρα, παθήσεις των ματιών και νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Μόλις το 16ο αιώνα αρχίζει να θεωρείται καθαρτικό. Ένας αλχημιστής της εποχής αυτής, ο Παράκελσος, πρότεινε ως καθαρτικό φύλλα σέννας σε συνδυασμό με πράσο και βερμούτ. Ύστερα από έναν αιώνα, o Άγγλος βοτανολόγος Nicholas Culpeper (1616-1654), υποστήριζε ότι η σέννα καθαρίζει το στομάχι, διώχνει τη μελαγχολία και το φλέγμα.

Το 19ο αιώνα, η σέννα καθιερώθηκε πλέον ως ήπιο καθαρτικό.

Προέλευση
Αφρική (Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μάλι, Σουδάν, Κένυα, Σομαλία, Μοζαμβίκη), Ασία (Πακιστάν, Ινδία, Κίνα, Κορέα, Σρι Λάνκα), Κεντρική Αμερική (Μεξικό) και Καραϊβική.

Γεύση
Πικρή.

Χρήσεις
Χρησιμοποιήστε τα φύλλα Αιγύπτου για τη δημιουργία ροφήματος που δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Συνδυασμοί
Τα φύλλα Αιγύπτου μπορούν να συνδυασθούν με γλυκόριζα, γλυκάνισο, τζίντζερ, γαρίφαλο, χαμομήλι, κόλιανδρο, κάρδαμο, μάραθο και μέντα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes