Μπορεί να αποκαλούνται «φύλλα», στην πραγματικότητα όμως είναι οι λοβοί ενός φυτού που λέγεται σέννα ή αλλιώς σιναμική. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα βότανα, η ονομασία του βοτάνου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πήρε το όνομα του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έφτανε με καμήλες από τις διάφορες περιοχές της Αφρικής και από εκεί, στη συνέχεια, διοχετεύονταν στην Ευρώπη και την Ασία. Κατά αυτό τον τρόπο, οι μικροί λοβοί της σέννας ονομάστηκαν «Φύλλα Αιγύπτου» και «Φύλλα Αλεξάνδρειας». Οι ονομασίες «σέννα» και «σιναμική» προέρχονται από τις Αραβικές λέξεις “sana” και “Sinai-meki” αντίστοιχα.
Το φυτό από το οποίο λαμβάνουμε το βότανο είναι το είδος Senna Alexandrina Mill που αυτοφύεται στην Αφρική από το Μαλί έως τη Σομαλία και την Κένυα, αλλά και στην Ασία από την Αραβική χερσόνησο έως την Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Το είδος αυτό είναι γνωστό και με τα επιστημονικά ονόματα Cassia senna L., Cassia angustifolia Vahl και Cassia acutifolia Delile . Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Fabaceae ή Leguminosae), δηλαδή την οικογένεια των οσπρίων και στο γένος senna. Στο γένος senna περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 260 είδη.
Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα σπειροειδώς διατεταγμένα αποτελούμενα από 4-10 ζευγάρια φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα ή πορτοκαλοκίτρινα. Ο καρπός είναι λοβός και εμπεριέχει 5-8 καρδιόμορφους σπόρους.
Η κυριότερη χρήση του φυτού και αυτή που το έχει καταστήσει σήμερα δημοφιλές σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο είναι η χρήση των λοβών και των φύλλων στην παρασκευή αφεψήματος που δρα κατά της δυσκοιλιότητας.