Ορισμός
Είναι το αποξηραμένο, κλειστό μπουμπούκι ενός τροπικού αειθαλούς δέντρου που έχει πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα και φτάνει τα 10 μέτρα ύψος. Το μπουμπούκι, μήκους 8-10 χιλιοστά, συλλέγεται πριν ανοίξει τελείως.
Το μπαχαρικό αυτό με το ζεστό και ελαφρώς πιπεράτο άρωμα έχει ιδιαίτερο σχήμα, το οποίο σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην ονομασία του μπαχαρικού. Πιο συγκεκριμένα, η Αγγλική ονομασία του “cloves” προέρχεται από το Λατινικό “clavus” που σημαίνει καρφί. Και άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα, αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με το καρφί, έδωσαν στη γλώσσα τους όνομα που σημαίνει «μικρό καρφί». Στη γλώσσα μας η ονομασία «μοσχοκάρφι» σημαίνει αρωματικό, μοσχοβολιστό καρφί.
Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό με το σχήμα καρφιού μπορούμε να το συναντήσουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αποτελεί συστατικό στο κάρυ, το γκαράμ μασάλα και στο Κινέζικο μίγμα των πέντε μπαχαρικών, ενώ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το βάζουν μέσα στο κρασί. Μια ιδιαίτερη πρωτότυπη χρήση του συνηθίζεται στην Ολλανδία όπου δημιουργείται τυρί με ολόκληρα γαρίφαλα, το λεγόμενο τυρί “Nagelkaas” που σημαίνει «τυρί με καρφιά».
Χρησιμοποιούμενα μέρη
Τα κλειστά μπουμπούκια
Χρώμα
Τα μπουμπούκια έχουν σκούρο καφετί χρώμα στο κύριο μέρος τους και απαλό πορτοκαλί στο ανώτερο μέρος τους.
Ιστορία
Γραπτές αναφορές για το γαρίφαλο υπάρχουν σε αγγεία που τοποθετούνται χρονικά στο 1721 πΧ. Οι αρχαίοι Κινέζοι αυλικοί υποχρεούνταν να μασούν γαρίφαλα, προκειμένου να έχουν ευχάριστη γεύση στις συνομιλίες τους με τον αυτοκράτορα.
Το 16ο και 17ο αιώνα ήταν εξαιρετικά πολύτιμο μπαχαρικό, αξίζοντας το βάρος του σε χρυσό και για το λόγο αυτό οδήγησε σε πολέμους και μεγάλες ανακαλύψεις. Το 16ο αιώνα οι Ολλανδοί ανακάλυψαν τα νησιά Μολούκας, στα οποία υπάρχουν άφθονα γαριφαλόδέντρα. Όπως συνέβη και με την περίπτωση της κανέλας, ήθελαν να έχουν μονοπώλιο. Έτσι, αργότερα, το 1816 προκειμένου να μην υπάρχουν πολλά γαριφαλόδέντρα έκαψαν όλα όσα ξέφευγαν του πεδίου ελέγχου τους. Η δράση τους αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ιθαγενών, καθώς τα γαριφαλόδέντρα είχαν μεγάλη σημασία για εκείνους. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το κάθε δέντρο συνδεόταν με ένα μικρό παιδί. Σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στο δέντρο, θα συνέβαινε το ίδιο και στο αντίστοιχο παιδί.
Το 18ο αιώνα ανακαλύφθηκαν και άλλα μέρη που παρήγαγαν γαρίφαλα και έσπασε το μονοπώλιο του εμπορίου γαριφάλου, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του.
Προέλευση
Ασία (Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα), Αντίλλες, Λατινική Αμερική (Βραζιλία) και Αφρική (Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Ζανζιβάρη).
Γεύση
Έντονη, αρωματική γεύση.
Χρήσεις
Δημιουργήστε γλυκά και αρτοσκευάσματα αρωματισμένα με γαρίφαλο, κέικ, κουλουράκια, μελομακάρονα, τσουρέκια και τάρτες καθώς και κομπόστες και σιρόπια. Στη μαγειρική ταιριάζει ιδανικά σε δυνατές σάλτσες ντομάτες ή κρασιού, στο ψητό της κατσαρόλας, στο στιφάδο και στο ψητό ψάρι. Αφήνει πλούσια γεύση στις πίκλες.
Συνδυασμοί
Συνδυάζεται με
μπαχάρι,
κάρδαμο,
τσίλι,
κόλιανδρο (σπόροι),
κύμινο,
τζίντζερ, γλυκόριζα,
μοσχοκάρυδο,
αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.