Captain's Spices
Captain's Spices
 
Βότανα Προβηγκίας
Ορισμός
Μίγμα αποξηραμένων βοτάνων, τα οποία φυτρώνουν στους λόφους της Γαλλικής Προβηγκίας. Η Προβηγκία, περιοχή που εξαπλώνεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Γαλλίας και γειτνιάζει με την Ιταλία, προσφέρει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες εκείνες, στις οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν τα λεγόμενα Μεσογειακά βότανα. Η μαντζουράνα, η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το δενδρολίβανο, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, η δάφνη, ο μάραθος και άλλα βότανα που χαρίζει απλόχερα ο Γαλλικός Νότος, χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς κάθε φορά συνδυασμούς συνιστώντας τα «Βότανα Προβηγκίας». Στη Γαλλία, η σύνθεση του μίγματος διαφέρει από μάγειρα σε μάγειρα και από χωριό σε χωριό αλλά τα παραπάνω συστατικά είναι τα βασικότερα και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.

Το μοναδικό βότανο, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και εκτενών συζητήσεων σχετικά με το εάν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο μίγμα, είναι η λεβάντα. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι παλιοί δεν τη χρησιμοποιούσαν, αλλά ότι προστέθηκε μετέπειτα. Οι τουρίστες θεωρούν τη λεβάντα έμβλημα της Προβηγκίας και το βότανο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα μίγμα που έχει λάβει το όνομα του από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Πάντως, ανεξάρτητα από το εάν οι Γαλλίδες μαγείρισσες του παρελθόντος χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα, το εκπληκτικό άρωμα της, το οποίο συμπληρώνει τα αρώματα των υπολοίπων βοτάνων, δικαιώνει εκείνους που την επιλέγουν.

Χρώμα
Πράσινο.

Ιστορία
Κατά το παρελθόν, ο όρος «Βότανα Προβηγκίας» αναφερόταν σε όλα τα βότανα που φύτρωναν στην περιοχή. Ωστόσο, τα βότανα αυτά απλά χρησιμοποιούνταν στη Γαλλική κουζίνα, δεν πωλούνταν ως μίγμα. Το 1970 ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή και πώληση των βοτάνων, τα οποία διατίθεντο στην αγορά ως μίγμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά-συνδυασμό βοτάνων και δοσολογία. Σήμερα, το μίγμα είναι πλέον γνωστό διεθνώς με την ονομασία “Herbes de Provence” (Βότανα Προβηγκίας).

Προέλευση
Γαλλία.

Γεύση
Η γεύση δεν είναι πάντα ίδια. Διαμορφώνεται από τα βότανα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά γλυκιά γεύση μέντας. Στο μίγμα ξεχωρίζει η γεύση που έχει το θυμάρι και λιγότερο το θρούμπι και ο μάραθος.

Χρήσεις
Τα Βότανα Προβηγκίας ταιριάζουν πολύ στο ψητό κρέας, στο κυνήγι, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στα βραστά της κατσαρόλας, στο ψάρι, στα ψητά λαχανικά, στις πατάτες, σε πιάτα με ντομάτα, σαλάτες, σάλτσες και σούπες.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes