Captain's Spices
Captain's Spices
 
Κάρυ
Ορισμός
Το κάρυ είναι μίγμα μπαχαρικών, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη περιοχή, τις συνήθειες, τα μπαχαρικά και τη ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ακόμα και το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά που έχει. Συνήθως περιέχει κουρκουμά, ο οποίος του προσδίδει χρυσοκίτρινο χρώμα. Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι κιτρινόριζα, κόλιανδρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, πάπρικα, σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Στην Ινδία υπάρχουν διαφορετικά μίγματα, ανάλογα με τη χρήση τους-πιο βαριά για το κρέας και πιο ελαφριά για τα θαλασσινά ή λαχανικά. Στην πραγματικότητα, ο όρος κάρυ που χρησιμοποιείται από τους Ινδούς αναφέρεται σε όλα τα πιάτα με σάλτσα ή πιάτα του ατμού που αρωματίζονται από ένα ειδικό μίγμα καρυκευμάτων. Αντίθετα, στη Δύση, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κάρυ, δεν αναφερόμαστε στο πιάτο αλλά στο μίγμα καρυκευμάτων.

Χρώμα
Χρυσοκίτρινο.

Ιστορία
Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής και χρονολογείται στο 1700 πΧ. Πιθανότατα ήταν μία προσφορά στο θεό Μαρδούκ.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1390, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου ΙΙ, γράφτηκε το πρώτο Αγγλικό βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «Η φόρμα του Κάρυ». Ο όρος Κάρυ στα αρχαία Αγγλικά προερχόταν από τη Γαλλική λέξη cuire που σημαίνει μαγειρεύω και ψήνω και άρα χρησιμοποιούνταν για να μιλήσει γενικά για τη μαγειρική. Το Κάρυ διαδόθηκε ακόμα πιο πολύ στην Αγγλία τον 19ο αιώνα κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας, η οποία βοήθησε στην εξοικείωση των Άγγλων με τις καυτές πικάντικες Ινδικές γεύσεις.

Προέλευση
Ανάλογα με τη σύστασή του, τα συστατικά του κάρυ καλλιεργούνται στις χώρες προέλευσής τους.

Γεύση
Σε κάθε μίγμα είναι διαφορετική η ένταση στο κάψιμο, το χρώμα και η πικάντικη γεύση. Ανάλογα με τα συστατικά του, μπορεί να έχει υπερβολικά καυτή ή πιο ήπια γεύση.

Χρήσεις
Ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο, την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes