Ορισμός
Εξαιρετικά αρωματικό μίγμα μπαχαρικών από τη Γαλλία, το οποίο συναντάμε ακόμα σε συνταγές από τη Μέση Ανατολή. Όπως είναι εμφανές και από το όνομα του, αποτελείται από τέσσερα μπαχαρικά - γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι. Στα Γαλλικά λέγεται “Quatre Epices” δηλαδή «Τέσσερα Μπαχαρικά». Το ίδιο όνομα έχει λάβει και το μπαχάρι και φυσικά όχι τυχαία. Αν το μυρίσει κανείς και το γευτεί, θα σκεφτεί τα τέσσερα αυτά μπαχαρικά.
Σε ορισμένες συνταγές αναφέρεται ότι όλα τα συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις ίδιες ποσότητες. Παρόλαυτα, στις περισσότερες συνταγές χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα πιπεριού συγκριτικά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Για την παρασκευή της γλυκιάς εκδοχής του μίγματος, το λευκό πιπέρι αντικαθίσταται από το μπαχάρι. Το τζίντζερ μπορεί ακόμα να αντικατασταθεί από την κανέλα.
Χρώμα
Καφετί.
Ιστορία
Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Προεπαναστατική Γαλλία. Λέγεται ότι το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν αρωματικά και γευστικά το διάσημο Γαλλικό ψωμί με μπαχαρικά Pain d’epices.
Προέλευση
Γαλλία.
Γεύση
Καυτή αλλά και γλυκιά.
Χρήσεις
Στην Γαλλική κουζίνα χρησιμοποιείται σε σούπες, ραγού, μαγειρευτά της κατσαρόλας, πιάτα με λαχανικά, πατέ και στα λουκάνικα. Ταιριάζει ακόμα στο κοτόπουλο και το χοιρινό, στα οστρακοειδή, στις κρέπες και στις ομελέτες. Η γλυκιά εκδοχή του μίγματος, όπου αντί για πιπέρι χρησιμοποιείται μπαχάρι, είναι ιδανική για πουτίγκες, κέικ και μπισκότα.